1. What is the wavelength, in nanometers, of light with an energy content of 2.63E(-6) kJ/mol?
Answer: 4.55E4 nm
2. What is the maximum kinetic energy of an ejected electron if platinum metal is irradiated with 167-nm light? The threshold wavelength for a platinum metal surface is 212 nm.
Answer: 2.52E-19 J
3. What is the frequency, v, of the spectral line produced for the transition of an electron from n = 8 to n = 4 in a Bohr hydrogen atom ?
Answer: 1.542E14 (1/s)
4. If the electron in a hydrogen atom undergoes a transition from an n = 5 level to an n = 3 level, what is the wavelength of the radiation emitted?
Answer:1.28E-6 m
5. What is the shortest wavelength of light that can be emitted by a hydrogen atom that has an initial configuration of 4p1
Answer: 9.73E-8 m
6. What must be the velocity, in meters per second, of a beam of electrons if they are to display a de Broglie wavelength of 9.41 μm?
Answer: 77.3m/s
7. Consider the 6f orbital of a hydrogen atom.
 a) How many different 6f orbitals are there?  Answer: 7
 b) How many radial nodes are there?   Answer: 2
 
 c) How many angular nodes are there? (i.e. How many nodal planes or surfaces, not including radial nodes?) 
Answer: 3
8. The radial probability distribution for an orbital in the n = 5 shell is shown below.
What type of orbital is it?

Answer: 5d
9.
a) It takes _________ electrons to fill the 4d subshell of an atom. Answer: 10
b) It takes __________ electrons to fill the n=4 shell of an atom. Answer: 32
10. For a V atom in its ground electronic state:
 a) How many electrons are there in the 4s orbital? 
Answer: 2
 b) How many electrons are there in the 3d orbitals? 
Answer: 3 
 c) How many electrons are there in the 4p orbitals? 
Answer:  0
 d) How many unpaired electrons are there?  
Answer:  3
 e) To what block of the periodic table does V belong? 
Answer: d
11.  For the following groups of elements, select the one that has the property noted.
a) The largest atom. Answer: Ba
- Cr
- l
- Ca
- Ba
- Pb
- Nb
- Mg
- Si
- Sb
- ln
- F
- Cs
(c) The most negative electron affinity.  
Answer: Cl
 
- Ga
- Te
- Rb
- Sr
- Cl
- Bi
(d) The largest number of unpaired electrons.  
Answer: As
 
- Te2−
- Br
- As
- Hf3+
- Sr2+
- La3+
12. What is the ground-state electron configuration of the Fe3+ ion?   [Ar] 4s2 3d6
Answer: 
[Ar] 3d5
- [Ar] 4d5
- [Ar] 4s2 4d3
- [Ar] 3d5
- [Ar] 4s2 3d3
13. Which of the following is/are paramagnetic in the ground electronic state? 
Answer: V3+,Ti,S,Fe- V3+
- Na-
- Zn2+
- Ti
- S
- Fe
14. Which atom has the largest covalent radius?   
Answer: As- P
- S
- Se
- O
- As
15. Which choices represents the correct ordering of radii from smallest to largest?
Answer: 
Na+ < K+ < Rb+ < Ba2+
- O < Se2− < S < Te2−
- Na+ < K+ < Rb+ < Ba2+
- S < S2− < P3− < P
- Mg2+ < Al3+ < Si4+ < P5+
16. Which of the following species is diamagnetic?
Answer: Ba- Te
- Ba
- Ti
- Pb
 
I downloaded the solutions from this page, however it was not the solutions for this assignment. It was the solutions for the aqueous solutions assignment
ReplyDeleteheya I'll take a look at this when i get back today. I haven't touched my first year work in ages
ReplyDelete